EnglishFrenchGerman
SpainItalian

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Το βράδυ στέλνει η κυβέρνηση τις προτάσεις

Σήμερα το βράδυ θα σταλεί στις Βρυξέλλες η τελική μορφή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις, που διαμορφώνει Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για την επεξεργασία του κειμένου της ελληνικής πλευράς. 

Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Ευρωπαίου Επίτροπου, και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε περίπτωση που η λίστα δεν εγκριθεί, θα συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup μέσα στην εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χθες, Κυριακή, δήλωσε πως οι τρεις θεσμοί θα κληθούν να αποφασίσουν με ένα «ναι ή όχι» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα γίνει δεκτή η λίστα. 
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να συνταχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τελική μορφή των προτάσεων, που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει. Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται είναι αυτές στις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί, όπως η αντιμετώπιση τη φοροδιαφυγής, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η επιχείρηση πάταξης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και καπνικά
H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, διέψευσε μέσω Twitter, την πληροφορία πως η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στους θεσμικούς εταίρους τον κατάλογο που της είχε ζητηθεί. Οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές, δήλωσε και υπενθύμισε ότι οι θεσμικοί παράγοντες θα υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης προς τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, θα έχουν τον τελευταίο λόγο επί του θέματος.
Διπλωματικές πηγές άφηναν σήμερα στις Βρυξέλλες να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει «απόφαση» των θεσμών για την λίστα, παρά μόνο μια «πρώτη εκτίμηση» που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν τη λίστα αυτήν με την επίτευξη συμφωνίας να είναι πιθανή και την ολοκλήρωση της διαδικασίας να γίνει με βάση τις αποφάσεις της ευρωζώνης τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εν αναμονή των τελικών ελληνικών προτάσεων τελεί όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι Γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν στο τέλος της εβδομάδας να δώσουν το τελικό πράσινο φως του Βερολίνου. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε ξεκινά ήδη σήμερα, Δευτέρα, εκστρατεία πειθούς των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. Προκειμένου μάλιστα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ο κ. Σόιμπλε ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Bρετανό ομόλογό του. Στο μεταξύ το υπουργείο του συγκέντρωσε χθες, Κυριακή, όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποσταλούν στους βουλευτές και να ενημερωθούν για τα ελληνικά σχέδια πριν οι ίδιοι κληθούν να αποφασίσουν.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό γίνεται μετά από πέντε χρόνια ευρωδιάσωσης, που ο Σόιμπλε έχει συνηθίσει να «πουλάει» συμβιβασμούς στους βουλευτές. «Αυτή τη φορά όμως, όπως εκτιμάται, η αποστολή του δεν είναι τόσο δύσκολη καθώς μαζί με την Άγκελα Μέρκελ κατάφεραν να περάσουν σχεδόν όλα τα σημεία τα οποία οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς. Επιπλέον η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται να μην αναιρέσει μεταρρυθμίσεις ενώ θα λαμβάνει χρήματα «βήμα προς βήμα», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι».
πηγή: efsyn.gr